Brusnica, ljekovita svojstva
Jedemo ih svježe i sušene, u obliku umaka, džema, pekmeza, sirupa i pijemo kao sok, čaj ili tinkturu. Originalno potječu iz Sjeverne Amerike, a prvi su ih koristili Indijanci, prvi stanovnici američkog kontinenta, i to u svrhu liječenja bolesti bubrega i urinarnog trakta, zacjeljivanje rana te liječenje i ublažavanje probavnih smetnji. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija soka brusnice od 300 ml može smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sustava za 80%. I dok ih najčešće konzumiramo u obliku soka koji se proizvodi u komercijalne svrhe, on nema pozitivan učinak na naš imunološki sustav jer nastaje dodavanjem velikih količina šećera. Osim ispijanja soka bez dodatka šećera u liječenju i prevenciji upala urinarnog trakta, ovo bobičasto voće preporučuje se konzumirati u obliku kapsula, tableta ili tinkture.
Godinama se vjerovalo da je sposobnost ove grmolike biljke crvenih plodova trpkog okusa u sprečavanju infekcija mokraćnog sustava djelomično povezana s njezinom kiselošću. Istraživanja su pokazala da se njezina moć krije u neobičnoj prirodi proantocijanida (PAC) čija specijalna struktura djeluje kao prepreka bakterijama da se vežu na stijenke mokraćnog sustava. Taj fitokemijski spoj utječe na glikoproteine oko virusa ili stanične membrane te onemogućava pričvršćivanje virusa uz ciljanu stanicu i tako sprečava razmnožavanje E. coli, uzročnika 80 posto urinarnih infekcija. U njihovom soku postoji tvar koja sprečava prianjanje bakterije E. coli za stijenku mokraćnog mjehura i mokraćnih kanalića zbog čega ne može doći do razmnožavanja i rasta bakterija pa one odumiru i infekcija se povlači.
Prednosti ovog voća u mnogim su studijama ograničene na žene koje imaju rekurentne infekcije mokraćnog sustava odnosno one nekomplicirane, bez predisponirajućih čimbenika. To područje istraživanja otvorilo je vrata razumijevanju drugih mogućih prednosti ovog niskokaloričnog voća koje kao snažan antioksidans pridonosi prevenciji različitih vrsta karcinoma. Tijekom posljednjih pet godina, znanstvenici su identificirali sve veći broj mehanizama koji pomažu u objašnjavanju njihova antikancerogenog djelovanja koje se tiče raka dojke, debelog crijeva, pluća i prostate. Djeluju i na Helicobacter pylori, bakteriju koja uzrokuje čir na želucu. Naime, u čak 80 posto slučajeva čir na želucu posljedica je djelovanja H. pylori na sluznicu želuca koja se oštećuje i postaje podložna djelovanju kiselina i bakterija te tako nastaje čir. Proantocijanidini iz brusnica sprečavaju vezanje H. pylori za stijenku želuca, a osim toga olakšavaju probavu te čuvaju probavni sustav od bakterija i gljivica.
Dok hranjive tvari poput vitamina C, A i vlakana imaju veoma važnu ulogu u njezinim zdravstvenim prednostima, tu je i nevjerojatan niz fitonutrijenata koji imaju posebnu pozornost istraživača kao što su fenolna kiselina, antocijanini, flavonoidi i triterpenoidi. Proučavani su zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih i antikancerogenih svojstava, a u mnogim slučajevima rezultati su impresivni i pokazuju da brusnica ima izvanredan utjecaj na ljudsko zdravlje i da je na samom vrhu piramide zdrave hrane zbog visokog sadržaja hranjivih tvari i antioksidansa zbog čega se često naziva ”super hranom”.
Jačaju imunološki sustav
Spadaju među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa koji štite stanice organizma od oksidativnog stresa i utjecaja slobodnih radikala koje uzrokuje izloženost zraku punog smoga, štetnih UV zraka, nezdrava hrana i stres. Bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B skupine, vitamini C i A, minerali kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan i bakar pa ih je preporučljivo koristiti ukoliko se želite oduprijeti gripi i prehladama.
Utvrđen je njihov pozitivan učinak kod problema s radom bubrega i jetre te djelovanje na jačanje imunološkog sustava. Njihova konzumacija preporučuje se i muškarcima s povećanom prostatom. Češki znanstvenici su ustanovili kako svakodnevno uzimanje 1 500 mg praha sušenih brusnica u obliku dodatka prehrani tijekom razdoblja od 6 mjeseci značajno popravlja markere za procjenu stanja zdravlja prostate. Pokazalo se kako kod muškaraca smanjuje simptome u donjem urinarnom traktu (LUTS) i time popravlja kvalitetu života te snižava razinu specifičnog PSA antigena – markera koji služi za otkrivanje karcinoma prostate.
Protuupalno i antibakterijsko djelovanje
Sadrže hipuričnu kiselinu koja ima snažno antibakterijsko i protugljivično djelovanje kao preventivno sredstvo i kod liječenja raznih infekcija. Djeluju protuupalno za što su zaslužni njihovi fitonutrijenti koji su učinkoviti u u snižavanju rizika od neželjenih upala, a uključuju proantocijanide, antocijanide (flavonoidne pigmente koji im daju crvenu boju), flavonole poput kvercetina i fenolnu kiselinu poput hidroksicinamske kiseline. Njihova protuupalna svojstva mogu pomoći smanjiti rizik od paradontalnih bolesti desni. Redovito konzumiranje, pokazala su istraživanja, može spriječiti upalu zubnog mesa. Njihovi aktivni sastojci mogu smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini čime se izravno sprečava stvaranje zubnog plaka, glavnog uzročnika upale. Istraživanja su pokazala da sredstva za ispiranje usta koja ih sadrže znatno smanjuju pojavu karijesa.
Također potiču rast korisnih bakterija u gastrointestinalnom sustavu (Lactobacillus fermentum i Lactobacillus acidophilus) te ubijaju štetne bakterije koje uzrokuju infekcije i trovanje hranom, poput E. Coli i Listeria monocytogenes. Osim E. Coli, mogu smanjiti prianjanje drugih patogena koji se često nalaze u mokraćnom traktu (Proteus mirabilis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter i Pseudomonas Aeruginosa).
Kardiovaskularni sustav
Pozitivno djeluju i na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Djelotvorne su i u snižavanju razine ukupnog kolesterola te sprečavanju oksidacije LDL kolesterola, za kojeg se smatra da uzrokuje aterosklerozu i bolesti srca. Isto tako njihovo konzumiranje djeluje na povećanje razine HDL kolesterola, smanjenje grušanja krvi i smanjenje krvnog tlaka što se pripisuje visokom udjelu antioksidansa bioflavonoida i polifenola.
Antikancerogeno djelovanje
Većina studija u ovom području uključuje laboratorijska istraživanja na životinjama koja su pokazala prestanak rasta stanica raka i njihova metastaziranja. Mogu imati važnu ulogu u sprečavanju pojave različitih oblika raka poput raka dojke, debelog crijeva, pluća, prostate i to zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.
Jedna porcija osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C koji štiti DNK stanica te sprečava stvaranje kancerogenih tvari. Također smanjuju upale, a time i sposobnost karcinoma da napadnu druga tkiva.
Pomažu pri mršavljenju
Niskokalorične su, 100 grama svježih brusnica sadrži 15 kalorija, dok je energetska vrijednost 100 grama suhih brusnica 60 kalorija. Smatraju se dijetalnom namirnicom koja se preporučuje konzumirati ukoliko želite smršavjeti. Osim toga, potiču probavu i rad metabolizma.
Štite od dijabetesa i poboljšavaju vid
Pogoduju i dijabetičarima jer djeluju na snižavanje glukoze u krvi te sadrže antocianine i proantocijanide koji poboljšavaju vid. Osim toga, usporavaju starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka pamćenja.
preuzeto sa: tinktura.com